Peltikaton maalaus

Usein kuulee kysyttävän, kannattaako peltikatto ennemmin vaihtaa vai maalata. Vastaus tähän ei ole aivan yksinkertainen mutta joitakin ideoita voi saada lukemalla tämän kirjoituksen.

Pelti itsessään on hyvin kestävää materiaalia. Vaikka pelti olisi ruosteessakin, ei sen läpiruostumien yleensä normaaliolosuhteissa tapahdu vuodessa tai parissa. Mikäli ruostetta katossa on vain paikoitellen ja katon profiili on muuten taloon sopiva ja asukkaan silmää miellyttävä on maalaus usein sovelias vaihtoehto.

Peltikaton maalauksen hinta on usein alle viidesosa uuden katon hinnasta joten kun maalaamalla saadaan katolle lisäaikaa esimerkiksi 10 vuotta tulisi uuden peltikaton kestää käsittelemättä vähintaan 50 vuotta jotta vuosikohtainen hinta olisi sama.

Peltikaton maalaus siis maksaa noin 15 € / m2 kun uusi peltikatto liikkuu hinnaltaan 70 – 80 euron paikkeilla / m2

Peltikaton maalauksessa on 4 työvaihetta joiden suorittaminen hyvin ja huolella takaa onnistuneen lopputuloksen:

Pohjatyöt

Puhdista pohja hyvin peltikatolle tarkoitetulla pesuaineella. Pesu poistaa pinnasta epäpuhtaudet ja karhentaa vanhan pelti / maalipinnan niin että pohjamaalilla on hyvä alusta tartunnan saavuttamiseksi.

Mahdollisten reikien paikkaus

Korjaa katossa mahdollisesti olevat reiät soveltuvalla massalla, tilanteen mukaan.  Hyviä tuotteita ovat esimerkiksi Sikaflexin tyyppiset peltiin ja maalipintoihin tarttuvat liima- ja tiivistysmassat. Varmista että massa on päällemaalattavissa valitsemallasi maalilla.

Pohjamaalaus

Pohjamaali varmistaa tartunnan alustaan. Pohjamaali sisältää myös usein hieman pintamaalia enemmän ruostetta estäviä ainesosia. Pohjamaalia voidaan ohentaa hieman, ei kuitenkaan liikaa. Usein maalinvalmistajat suosittelevat pohjamaalia ohennettavan noin 10%. Tämä tulee tarkistaa jokaisen maalityypin kohdalla erikseen.

Pintamaalaus

Pintamaalaus tehdään ohentamattomalla maalilla. Pinta-ja pohjamaali ovat usein samaa maalia. Joillakin valmistajilla on pohjamaali myös erikseen.

Ruiskulla vai siveltimellä?

Maalaus tulee tehdä siveltimellä. Ruiskulla maalattaessa maalin tartunta alustaansa ei ole yhtä hyvä kuin hierottaessa maali siveltimen avulla kiinni.

Usein myös kuulee ohjeita joissa maali voidaan levittää ruiskulla ja suorittaa sively ruiskulevityksen jälkeen. Tästä tavasta koituvia etuja on kuitenkin hyvin vähän. Jokatapauksessa katolla on oltava siveltimen kanssa, ruiskutyössä on suojaukset tehtävä suuremmassa mittakaavassa ja monen eri menetelmän käyttö samanaikaisesti saattaa itseasiassa jopa heikentää työtehoa ja loppusuoritteen laatua.

This entry was posted in Katon maalaus. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


nine − 2 =